Breda wil zonnepanelen op gebouwen plaatsen

BREDA – De gemeente wil op korte termijn beginnen met een proef om zonnepanelen te installeren op gemeentelijke gebouwen. Hiermee hoopt de stad weer een stukje duurzamer te worden. Breda heeft de ambitie om in 2020 volledig klimaatneutraal te zijn.

De ambtenaren zullen zelf voorlopig geen gebruik maken van de zonne-energie. De terugverdientijd van de zonnepanelen is voor de organisatie momenteel te lang om rendabel te zijn. Vanwege het grootverbruik van de gemeente heeft deze namelijk een lucratief contract kunnen afsluiten met de energiemaatschappij. Wanneer het energiebedrijf aan het einde van het contract weer een goede deal heeft zal de gemeente daar zeker op in gaan. “We zijn al afnemer van duurzame energie en de gemeente Breda gaat natuurlijk niet expres meer betalen voor groene stroom”, aldus wethouder Akinci.

Toch wil de gemeente nu gebruik maken van de lege daken. Voor de pilot wordt gedacht om het dak van het stadskantoor te gebruiken. De gemeente gaat deze niet zelf exploiteren, maar zal het dak beschikbaar stellen aan een externe partij. Akinci hoopt dat de pilot dit voorjaar van start kan. “Het hoeft in ieder geval geen jaren te duren.”

Wethouder Akinci ziet in de mogelijke plaatsing van de panelen een goede stap richting een klimaatneutraal Breda in 2020. “Er zijn geen hele grote stappen richting 2020. Er is ook niet een oplossing. Kleine projectjes samen moeten voor een oplossing zorgen. Dit plan is een onderdeel daarvan.

Bron: bredavandaag.nl

Written by