Zijn zonnepanelen de investering waard?

Zonnepanelen hebben een steeds langere levensduur en zijn in de afgelopen jaren steeds efficiënter geworden. Voor uw onderneming kunnen zonnepanelen ook een verstandige investering zijn om uw energiekosten en CO2-uitstoot omlaag te brengen. Hierbij kunt u gebruikmaken van verschillende regelingen die de aanschaf van de panelen aantrekkelijk maken.

Veel ondernemingen hebben gebruik gemaakt van de MIA en Vamil om asbestdaken te vervangen door daken met zonnepanelen. Ook voor uw onderneming kan het verstandig zijn om zonnepanelen te plaatsen. U weet dan van tevoren waar u qua energiekosten de komende jaren aan toe bent en draagt uw steentje bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor uw imago.

Zonnepanelen voor kleine én grote ondernemingen

Voor zzp’ers, VOF’s, CV’s en maatschappen is het plaatsen van zonnepanelen al snel gunstig. Door gebruik te maken van aftrekposten kunnen deze ondernemingen voordelig investeren. Daarnaast is het voordeel dat behaald kan worden door de besparing op energiebelasting voor kleine ondernemingen groter dan voor grote. Ook voor bv’s met een laag energieverbruik kan het plaatsen van de panelen lonen. De energieprijzen stijgen namelijk al jaren sneller dan de prijzen van goederen. Door zonnepanelen te plaatsen, weet u van tevoren wat u kwijt zult zijn aan energie en voorkomt u bovendien dat uw energiekosten de komende jaren nog meer stijgen.

Kosten en baten inschatten niet eenvoudig

Als u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, wilt u natuurlijk weten welke kosten daarmee gepaard gaan en hoeveel de panelen in de toekomst zullen opleveren. Hierbij zijn veel variabelen van belang, zoals de stroomprijs, de energiebelasting en de vergoeding die u krijgt voor stroom die u ‘over heeft’. Voor kleinverbruikers is het plaatsen van zonnepanelen vaak een betere investering dan voor grootverbruikers. Dat komt onder andere door de verschillende tarieven voor energiebelasting en de mogelijkheden die kleine ondernemingen hebben om investeringskosten af te trekken. Bent u geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Laat u dan goed voorlichten over de kosten en baten en vergeet niet om ook de subsidiemogelijkheden daarin te betrekken. Als u op dit moment nog daken heeft die asbest bevatten, kunt u bijvoorbeeld onder voorwaarden gebruikmaken van de MIA of Vamil.

Bron: rendement.nl

Written by