McKinsey: Zonnestroom staat op uitbarsten

Een interessante weblog voor zonnestroom-liefhebbers is te vinden op de website van Trouw. Daar is de weblog van Vincent Dekker te lezen. Hieronder een onderdeel van een recente blog van Vincent:

Fabrikanten van zonnepanelen hebben het moeilijk. Betekent dit dat de industrie een doodsstrijd voert? Integendeel, aldus onderzoekers van McKinsey. De branche staat op het punt van de grote doorbraak.

De onderzoekers van McKinsey komen in een zojuist verschenen rapport Solar power: Darkest before dawn met drie veelzeggende grafieken. Die tonen volgens het internationale accountantskantoor en adviesbureau dat de zonnepanelen-industrie voor een enorme groei staat.

De kosten van zonnepanelen, inclusief het installeren ervan, zullen van 2011 tot eind 2015 met zo’n 40 procent dalen. Daardoor wordt de stroom uit die panelen snel concurrerend met traditionele stroombronnen, aldus McKinsey. Alleen al in de VS zal de markt voor zonnepanelen daardoor explosief kunnen stijgen.

Maar nu al zijn zonnepanelen op een paar specifieke markten goedkopere stroomleveranciers dan andere energiebronnen, zo laat McKinsey zien. In het rapport is te lezen dat (niet verrassend natuurlijk) zonnestroom veruit het voordeligste is in gebieden waar nu nog geen elektriciteitsnetwerk ligt, zoals grote delen van Afrika en India. Ook kleinere gemeenschappen die afhankelijk zijn van dieselgeneratoren doen er beter aan om zonnepanelen te installeren.

Nederland veel gunstiger

McKinsey ziet dat zonnestroom ook voor huishoudens al interessant kan zijn, en noemt daarbij ook Nederland. Opvallend is dat de adviseurs daarbij uit lijken te gaan van al danig verouderde cijfers. Zonnestroom zou hier zo’n 32 dollarcent per kWh kosten, 24 eurocent, maar dat is echt veel te hoog ingeschat.

Bron: www.trouw.nl

Wilt u zelf eens rekenen aan de kostprijs voor zonnepanelen? Kijkt u eens naar dit rekenvoorbeeld m.b.t. zonnepanelen, kijkt u eens bij onze standaard zonnepanelen pakketjes of vraagt u een offerte op. U zult zien dat McKinsey gelijk heeft dat zonnestroom op uitbarsten staat, maar voor Nederland de situatie de negatief heeft ingeschat: zonnestroom is here to stay!

Written by