Vijf nieuwe smart grid projecten

Arnhem – Er komen vijf nieuwe smart grid demonstratieprojecten in Nederland. Het Smart Energy Collective, een samenwerkingsverband van 26 partijen, heeft daartoe een overeenkomst ondertekend.

De projecten worden gerealiseerd op de luchthaven Schiphol, in enkele kantoren van ABB en Siemens, en in drie woonwijken; in Gorinchem, in Heerhugowaard en in Goes.

Woonwijk ‘All Electric District’

In Gorinchem komt een volledig elektrische woonwijk, waarvan de complete energievraag elektrisch is en de lokale opwekking door middel van zonnepanelen plaatsvindt. De elektriciteitsopslag wordt mogelijk nog aangevuld met lokale opwekking via een op biogas gestookte warmtekrachtkoppeling. Het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming via elektrische warmtepompen vergen flexibiliteit van het netwerk om de piekbelasting te verlagen.

Woonwijk ‘Gas en elektriciteitsnetwerk’

De proeftuin in Heerhugowaard richt zich op het potentieel van de bestaande bouw in Nederland waarbij gas- en elektriciteitstoepassingen met elkaar in concurrentie worden gebracht. Daarnaast wordt ook onderzocht op welke wijze het beste uit deze twee ‘werelden’ te realiseren is.

Woonwijk ‘District Heating Area’

Het demonstratieproject in Goes onderscheidt zich van de andere demonstratieprojecten door de volledig geïntegreerde oplossing van warmte en elektriciteit. Hier wordt onderzocht onder welke omstandigheden op comfort gebaseerde diensten geïntroduceerd kunnen worden. Intelligente warmte- en koudeopslagsystemen zorgen voor de gewenste flexibiliteit.

Industrie

Het demonstratieproject Industrie op luchthaven Schiphol (the GROUDS) richt zich op kleine en middelgrote industrieën. Het doel is om zowel lokale netwerkcongestie te voorkomen als om een lokale energiebalans in stand te houden door de inzet van lokale elektriciteitsopwekking met een of meerdere installaties voor warmtekrachtkoppeling.

Kantoren

Het demonstratieproject Kantoren moet uitwijzen hoe de flexibiliteit in de energievraag van deze kantoren kan worden benut door de inzet van energiemanagementsystemen en de introductie van commerciële energiediensten. De proeftuin zal bestaan uit enkele kantoren van Siemens en ABB, en mogelijk nog van andere partners uit het collectief.

Bron: www.cobouw.nl

Written by