Huurders enthousiast over zonnepanelen

Huurders worden steeds enthousiaster over zonnepanelen. Dat bleek tijdens de drukbezochte Woonbondstudiemiddag ‘Zonnepanelen voor huurders: zo geregeld” op zaterdag 12 mei in Utrecht. Zonnepanelen zijn namelijk goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Hoe zeer het onderwerp leeft bij huurders bleek wel uit het feit dat de studiemiddag in een mum van tijd was volgeboekt. De Woonbond heeft daarom besloten een tweede (gratis) studiemiddag te houden, op zaterdagmiddag 9 juni in Utrecht.

Geert-Jan Persoon, adviseur woningkwaliteit van de Woonbond, legde uit waarom zonnepanelen zo populair geworden zijn. Ze worden steeds goedkoper en ze zijn simpel te plaatsen. Op een dak van een doorzonwoning passen zo’n twaalf zonnepanelen, die via een omvormer (die gelijkstroom omzet in wisselstroom) jaarlijks zo’n 1.900 kiloWattuur aan stroom leveren, afhankelijk van de ligging en hoek van het dak. Dat scheelt toch al gauw € 400 per jaar aan stroomkosten. Bij een investering van € 5.500 lijkt een terugverdientijd van 14 jaar lang, maar een rendement van 7 procent per jaar op je investering is heel hoog. Zeker als je dat vergelijkt met de huidige rente op een spaarrekening. Doet een huurder het individueel dan heeft hij wel toestemming van zijn verhuurder nodig.

Collectief is voordeliger

Nog veel voordeliger wordt het als de verhuurder zonnepanelen collectief plaatst. Huurdersvereniging Steeds Rianter Wonen uit Steenbergen kwam met een mooi voorbeeld. Zij heeft met de verhuurder afgesproken dat huurders € 11 per maand netto besparen op hun woonlasten door gebruik te maken van zonne-energie. Hans Veldman van corporatie De Woonmensen uit Apeldoorn liet zien hoe, in goed overleg met de bewoners, een complex van 113 eengezinswoningen op dit moment wordt gerenoveerd en tegelijkertijd wordt voorzien van ‘esthetische mooie zwarte’ zonnepanelen. Uitgangspunt is dat de huurverhoging nooit meer dan de helft bedraagt van de besparing door de isolatiemaatregelen en de zonnepanelen. Martin van Zeist van de huurdersvereniging toonde zich namens de bewoners enthousiast over het initiatief van De Woonmensen.

Project Zonnig huren

René van Genugten van Aedes, vereniging van woningcorporaties, vertelde over grootscheepse onderzoek ‘Zonnig huren’ dat momenteel plaatsvindt over de mogelijkheden voor grootschalige toepassing van zonnepanelen in de huurwoningenvoorraad. Voorlopig doen er 31 corporaties mee, die bij elkaar 10.000 ééngezinswoningen, verdeeld over 200 complexen, van zonnepanelen willen voorzien.

Eerst isoleren

Ondanks het enthousiasme schuilen er nog wel een paar addertjes onder het gras. Omdat de toepassing van zonnepanelen simpel is en het effect op het energielabel relatief groot (van E naar C of van B naar A), zouden verhuurders kunnen kiezen voor zonnepanelen, zonder de woningen te isoleren. Dat is volgens de Woonbond niet de bedoeling. Geert-Jan Persoons: ‘Ons motto is: eerst isoleren en dan pas aan de slag met zonnepanelen. En het liefst collectief, dan is het voordeel het grootst.’

Bron: Nieuwsbank.nl

Kwaliteit voor scherpe prijzen

Salland Solar organiseert grootschalige inkoop en installatie van zonnepanelen voor VvE’s en woningcorporaties. Daarbij wordt specifiek gelet op lange garantietermijnen voor de (erg gevoelige) omvormers en korte levertijden. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op!

Written by