Nederweert onderscheidt pluimveehouder voor inzet van warmtewisselaar

Pluimveehouder Eric van der Putten uit Nederweert heeft in zijn gemeente het beste idee geopperd om de uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen terug te dringen. Tot dat oordeel komt de jury van het project Raad voor Duurzaamheid. Omdat Van der Putten ook raadslid is, heeft hij het gewonnen werkbudget van 5.000 euro ingezet ter verbetering van de leefbaarheid in de buurtschap waar hij zijn bedrijf heeft. Het winnende idee betreft onder andere het innovatief gebruik van warmtewisselaars in stallen.

In het voorjaar van 2011 werden de ondernemers van Nederweert opgeroepen om ideeën in te dienen voor het terugdringen van CO2-uitstoot of andere broeikasgassen. Dat gebeurde onder meer via de website en het Gemeente Contact. Voor het beste projectidee was een stimuleringsbijdrage van maximaal 5.000 euro. Het project ‘Raad voor Duurzaamheid’ maakt onderdeel uit van het Klimaatprogramma Nederweert 2009-2012.

Van der Putten werkt aan het terugdringen van het energieverbruik in zijn bedrijf. Hij past daarvoor innovatieve spoelinstallaties, warmtewisselaars en zonnepanelen toe. Eén van zijn stallen is inmiddels energieneutraal. In deze stal gebruikt hij een warmtewisselaar waarmee niet alleen energie wordt bespaard, maar ook het klimaat in de stal verbetert. De toegepaste technieken worden uiteindelijk in alle drie de stallen van het bedrijf toegepast.

bron: www.agriholland.nl

Written by