De Solar Days 5 t/m 13 mei, honderden evenementen met zonne-energie

Aanstaande zaterdag beginnen in Nederland de Solar Days. Door het hele land zijn er activiteiten te doen en huizen te bezoeken. Bezoekers kunnen meer te weten komen over zonne-energie, hoe de installatie werkt, hoe het eruit ziet en wat het de bewoners oplevert. De officiële aftrap van de Solar Days vindt plaats in tot Solar City verkozen Rotterdam, waar maandag 7 mei een spraakmakend debat wordt gehouden. Volg het debat ter plaatse of via twitter #SolarDaysNL.

Vraag de bewoners

Honderden zonne-energie evenementen verspreid over het hele land zijn tijdens de Solar Days te bezoeken, zo is er altijd wel een uitje waar u op de fiets naar toe kunt gaan! Vele bewoners zetten hun deuren open en laten zien hoeveel warmte of stroom er opgewekt wordt door hun zonne-energie installatie en vertellen hier enthousiast over. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan evenementen zoals de ingebruikname van het projecten, een informatiemarkt op een stadsboerderij in Zoetermeer, een beurs in Achtkarspelen, een bijeenkomst met sprekers over zonnestroom, demonstraties over zonnestroom en testritten elektrisch rijden.

Spraakmakend debat in Rotterdam

Tijdens het openingsdebat op 7 mei in Rotterdam zal duidelijk worden wat de particulier wenst om over te kunnen stappen op zonne-energie. Zonne-energie is hot. Bewoners willen graag investeren in duurzame maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek, maar ook uit de vele zonne-energie initiatieven die overal in het land ontstaan. Bewoners van oude en nieuwe huizen, in steden en daarbuiten, collectief of individueel. Regelgeving en beleid blijkt niet altijd ingericht op duurzame maatregelen in uw eigen huis of buurt. Burgers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties laten de politiek en beleidsmakers weten wat er moet gebeuren om zonne- energie beter bereikbaar te maken voor de particulier. U bent welkom om het debat te volgen, live of via twitter #solardaysNL.

Solar Tours

Een bus vol professionals en geïnteresseerden gaan op 8, 9, 10 of 11 mei langs de meest bijzondere zonne-energie projecten. Met exclusieve rondleidingen door gebouwen, presentaties, zeer verzorgde organisatie en volop netwerkmogelijkheden. Meer informatie is te vinden op www.solartours2012.nl.

Solar Days

In Nederland worden de Solar Days georganiseerd door een samenwerkingsverband van Holland Solar (brancheorganisatie voor zonne-energie), ODE (belangenorganisatie voor gebruikers van duurzame energie), UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor installateurs), Agentschap NL (agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en Solar Magazine, het nationale vaktijdschrift over zonne-energie. De European Solar Days worden ondersteund door IEE (Intelligent Energy Europe).

Meer informatie www.solardays.nl Twitter: #solardaysNL

Evenementen

Een greep uit de vele evenementen tijdens de Solar days 5 t/m 13 mei 2012 (allen terug te vinden via www.solardays.nl)

Amsterdam

Tijdens de SolarDays wordt het project Zon op Stadshoeve officieel in gebruik genomen. Het is een coöperatie van ruim 30 huishoudens die samen bijna 90 panelen exploiteren op het dak van een boerenschuur.

Zundert

Wij zetten tijdens de Solar Days onze deuren open voor iedereen die meer wil weten over elektrisch rijden, zonne-energie, zonnepanelen, subsidie regelingen etc. U kunt ook een testrit maken met een elektrische auto.

Zoetermeer

Innodura organiseert een informatiemarkt op stadsboerderij de Weidemolen in het kader van de Europese zonne-energie dagen.

Uithuizermeeden

Een netwerkbijeenkomst met het onderwerp: Zonnestroom, onze toekomst Arnhem- Eerste collectief inkopen actie voor pv zonnepanelen. Georganiseerd vanuit De Groene Vos, het winkel- en informatiepunt voor duurzame ontwikkeling. Tijdens onze openingstijden is iedereen welkom om het zonnepaneel te komen bekijken en informatie in te winnen over onze zeer voordelige actie.

Rotterdam

Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen is met 2000 m2 vloeroppervlakte het concrete kennis- en congrescentrum voor duurzaam bouwen. ICDuBo is onderdeel van het programma van de Solar Tours op 10 mei. Er worden zowel thermische als PV zonnepanelen onder de aandacht gebracht.

Utrecht

Tijdens de Solar Days zal de nadruk liggen op het esthetisch verwerken van pv panelen in een dak van leisteen. (te) Vaak worden panelen op een (pannen)dak gelegd en dat is niet altijd even mooi! Energie besparen is een must maar het oog wil ook wat!

Noorden

Een veerdienst op zonne-energie op de Nieuwkoopse Plassen. De overtocht gaat over de mooiste plekken van de plassen. Wij varen 3 maal per dag heen en weer!

Dokkum

Wij staan op de beurs Achtkarspelen met uitgebreide informatie en demonstraties van zonnepanelen.

Hoogeveen

Op vrijdagavond 11 mei houden wij tussen 19.00 en 21.00 een informatie avond over zonnestroomsystemen.

Lelystad

Kom tijdens de Solardays 2012 ons duurzame huis bezichtigen. Sinds 2008 zijn we druk bezig om huis zuiniger te maken. Inmiddels hebben we een forse hoeveelheid zonnepanelen, een zonneboiler, WTW unit voor de douche, zuinige apparatuur en hebben we veel geïnvesteerd in isolatie van ons huis. Daarnaast houden we ons verbruik en onze opwek van de zonnepanelen en zonneboiler nauwkeurig bij.

Tiel

Het bekijken van PV-installatie en Zonnecollector en delen van praktijkervaring. Beide systemen zijn al ruim 10 jaar in gebruik.

Utrecht

Laagdrempelige opening van woning met diverse energiebesparingstoepassingen en natuurlijk zonne-energie installaties. Bijzondere element is dat een deel van de zonnestroom die wordt opgewekt, is geïntegreerd in een dakbedekking, wat bovendien een mooi herkomstverhaal heeft.

Eindhoven

De werkgroep duurzaamheid organiseert we een informatiebijeenkomst over zonnepanelen en zonneboilers voor onze buurtbewoners in de wijk Gijzenrooi (Eindhoven). Er is veel belangstelling, getuige de ruim 50 aanmeldingen.

Wageningen

Fietsroute langs open huizen in Wageningen.

Zwolle

Collectief zonnestroomsysteem in mens- en milieuvriendelijke woonwijk www.Meanderhof.nl. Deze wijk bestaat uit 53 huur- en koopwoningen, groot en klein.

Eindhoven

We bieden buurtbewoners en bezoekers van de Zonnekrachtbijeenkomst graag de gelegenheid om te komen kijken en te praten over wat wij hebben neergelegd en waarom. Geen technisch verhaal.

Arnhem

Bezoekers zijn van harte welkom voor het bekijken van onze zonnepanelen, omvormers en een zonnecollector. U krijgt koffie, aandacht en antwoorden uit de praktijk op al uw vragen over zonne-energie.

Den Haag

Bij Landzigt liggen zonnepanelen op het dak van de kas. U kunt de constructie bekijken en een monitor waarop te zien is hoeveel energie er wordt opgewekt.

Winsem en de Marne

Duurzaamheidscafé met het vrijwilligersplatform Samen Duurzaam rondom het thema duurzaam(ver)bouwen. Inwoners en bedrijven uit de gemeenten Winsum en De marne vertellen o.a. over energie besparen en duurzame energieopwekking.

Bron: Nieuwsbank

Written by