Nederland uniek in wereld door groei zonne-energie zonder subsidie

Ook zonder subsidies blijft de Nederlandse zonne-energiemarkt dit jaar groeien, blijkt woensdag uit een verwachting van Solarplaza, een platform voor de zonne-energiebranche.

Dit jaar wordt er naar verwachting 45 tot 60 megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, licht een woordvoerder van Solarplaza toe. De groei zit met name op de daken van particuliere woningen en kleine bedrijven.

Daarmee zou het totale vermogen dit jaar uitkomen op 167 tot 182 Megawatt. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 167.000 tot 182.000 huishoudens.

Vorig jaar groeide het geïnstalleerde vermogen, dankzij een aanwas van 33 Megawatt aan nieuwe panelen, naar een totaal van 122 Megawatt. In 2010 bedroeg de groei nog 20 Megawatt.

“De prijs van zonnepanelen is inmiddels zo hard gedaald, het afgelopen jaar 40 procent, dat het nu op meer plekken rendabel wordt om zonnecellen te installeren”, aldus de woordvoerder. De subsidieloze groei maakt ons land volgens Solarplaza uniek in de wereld.

Kennis
Door een veelheid aan burgerinitiatieven en andere lokale projecten daalt de prijs van zonne-energie verder. Die stranden nog wel te vaak door een gebrek aan kennis of belemmerende wet- en regelgeving.

Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wilt huren om voor de hele buurt energie op te wekken. Er is al jaren een lobby actief bij Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan, zodat er meer ruimte komt voor een beweging van burgerinitiatieven die stroom voor eigen gebruik willen opwekken.

Bron: Nu Zakelijk

Salland Solar organiseert indien gewenst een lokale, collectieve inkoop van zonnepanelen. Daarbij worden de hoge kwaliteitseisen gehanteerd zoals u van ons gewenst bent. Wij hanteren o.a. 10 jaren garantie (ook op omvormers!), snelle levertijden en alleen PLUS-toleranties. Neemt u contact op voor meer informatie.

Written by