Gemeente Kollumerland wekt zonne-energie op

KOLLUM – Maandagmorgen om 10 uur, zette wethouder Hilbrand Visser in het gemeentehuis in Kollum, een display in werking. Op deze display wordt aangegeven hoeveel stroom de Gemeente Kollumerland c.a. opwekt met zonnepanelen.

Een deel van de stroom die de gemeente Kollumerland c.a. voor haar kantoor gebruikt, wordt voortaan opgewekt met zonnepanelen. In totaal zijn er 88 pv-panelen geplaatst op drie gemeentelijke gebouwen in Kollum. De display in de hal van het gemeentehuis toont de hoeveelheid energie die een deel van de panelen dagelijks produceert. De investering in duurzame energie past in het streven van Kollumerland om in 2020 klimaatneutraal te zijn.
“Met de aanschaf van zonnepanelen willen we alle inwoners in Kollumerland aantonen dat het loont om te investeren in zonne-energie”, zegt wethouder Hilbrand Visser. “Het levert lagere energielasten op, je hebt geen last meer van prijsstijgingen voor elektriciteit en het is natuurlijk milieuvriendelijk.”

De panelen zijn geplaatst op een opslagloods naast het gemeentehuis, de naastgelegen brandweerkazerne aan de Tochmalaan en gymzaal Baensein aan de Bernardlaan in Kollum.

Op de display in de publieksruimte van het gemeentehuis kunnen personeel en bezoekers het actuele vermogen, de dagopbrengst, de totale opbrengst en de besparing op de CO2-uitstoot van de zonnepanelen op het dak van gemeentewerken aflezen. De gemeente heeft ruim 57.000 euro exclusief btw uitgetrokken voor de aanschaf van de zonnepanelen.

De verwachting is dat de investering in de panelen in ongeveer tien jaar is terugverdiend, mede dankzij de uitkering van SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). De subsidie wordt uitgekeerd in de vorm van een vergoeding per geproduceerde kWh. De periode waarover de subsidie wordt verleend is 15 jaar. Wethouder Visser: “We krijgen nu al minder grijze stroom. Dus de investering in het milieu is direct al begonnen!”

Bron: RTV Noordoost-Friesland

Uiteraard is de SDE-subsidie in lang niet alle gevallen meer nodig. Kleinverbruikers (particulieren en veel MKB-bedrijven) kunnen al binnen 10 jaar hun zonnepanelen terugverdienen. Vraagt u om meer informatie via onze contact-pagina. Salland Solar biedt u top-kwaliteit panelen tegen een zeer redelijke prijs. De systemen zijn uit voorraad leverbaar en zelfs de omvormers hebben een garantie van 10 jaar!

Written by