Actieplan voor zonnestroom

Folle mear Friezen moatte in sinnepaniel op it dak hawwe. Dat wol de provinsje. No sit der sawat foar 5 megawatt oan sinnepanielen op de Fryske dakken. Oer trije jier moat dat tsien kear safolle wêze. De provinsje wol dêrom foarljochting jaan oer de foardielen fan sinne-enerzjy. Dêrneist wol it mei it nije kabinet om tafel om de regels foar ûndernimmers makliker te meitsjen. Foar partikulieren is dy regeljouwing al hiel ienfâldich.

It plan fan de provinsje soarget ek foar mear wurk, minimaal foar 75 minsken.

———————————————————————————

Leeuwarden | De provincie Fryslân wil de komende drie jaar het aantal zonnepanelen in Fryslân vertienvoudigen. Nu wordt er naar schatting 5 megawatt via zonnepanelen opgewekt, dat zou in 2015 50 megawatt moeten zijn. De provincie hoopt dat de technologie daarna zo’n vlucht neemt dat er in 2020 ca. 500 megawatt wordt geproduceerd door particulieren, bedrijven en boeren.

Dat staat in de notitie Sinnestroom 2012-2015, die vanochtend is gepresenteerd. De helft van de 50 megawatt zou bij particulieren tot stand moeten komen. Met moderne panelen, die circa 25 jaar meegaan, zijn de kosten tegenwoordig al relatief snel terugverdiend, maar de grote investering vooraf schrikt nog veel mensen af. De provincie wil hen over de streep trekken met betere voorlichting en het stimuleren van regelingen met marktpartijen.

Bij grootverbruikende bedrijven zijn de dakoppervlaktes geen probleem, maar het huidige energiesysteem wel. Anders dan particulieren betalen bedrijven heel weinig voor hun stroom. Zij hebben dan ook nauwelijks belang bij omschakeling. De provincie denkt niet meer dan 10 megawatt bij deze categorie te bereiken. Regelgeving vormt ook een obstakel. Zo is het voor corporaties niet mogelijk om investeringen in zonnepanelen door te berekenen in de huur, ook al komt de opbrengst ten goede aan de huurder. 15 megawatt zou van boeren moeten komen.

De provincie heeft zelf 350.000 euro beschikbaar, maar denkt met andere partijen ongeveer 1,5 miljoen euro vrij te maken voor het ontwikkelen van zonnestroom.

Bron: www.frieschdagblad.nl

Voor meer informatie neemt u contact op met Salland Solar. Wij leveren indien gewenst een voorbeeldberekening bij onze vrijblijvende offerte. Daarmee kunt u voor uzelf bepalen of zonnepanelen echt zo interessant zijn voor u!

Written by